Definition av faktura enligt Wikipedia:

”En faktura är ett bokföringsverifikat, moms­redovisnings­underlag och ett skriftligt krav på betalning genom vilket fordringsägaren kräver betalt från den betalningsskyldige.”

Inte så värst kundvänligt.

Fakturor suger

Fakturan vi känner idag är utdaterad sedan länge. Den tillför inget värde i en kundrelation och ställer allt för ofta till problem för såväl säljare som köpare. I bästa fall gör den sitt jobb och reglerar en skuld, i sämsta fall är den orsaken till en förlorad kund.

Fakturan är alldeles för viktig för att enbart handla om transaktioner.

Trots det har väldigt lite hänt på över 5000 år…

Dags för en kort historielektion!

Tidernas begynnelse

~3000 f.kr.

I Mesopotamien börjar man använda lertavlor för att skapa fakturor

Det som från början var positivt med att ge kunder kredit och längre betalningstider visar sig snart skapa nya problem - alla betalar inte i tid. Det blir startskottet för en ny typ av affärsverksamhet, indrivning. Idag kallas de inkassobolag.

~550 f.kr.

Kyros den store skapar världens första postsystem i Persiska riket

Det leder till att varje invånare kan skicka och ta emot post — de första brevfakturorna såg dagens ljus. Dessutom blir tusentals arbetslösa åsnor och andra hovdjur en del av arbetsmarknaden.

2016 och framåt…

Webbfakturan — från transaktion till relation

Nu omvandlas fakturan från kundfientlig kravhantering till att bli en på webben gemensamt delad mötesplats, det förändrar i grunden fakturans funktion. Från att enbart hantera transaktioner till att även omfatta det viktigaste du har — dina kundrelationer.

Fakturan utgör en betydande del av kundupplevelsen. Därför har vi skapat framtidens fakturaformat och ett nytt begrepp — betalningskommunikation.

Det är dags för en ny definition

Så här vill vi inte ha det, eller hur?

Ny definition
Gammal definition

”En faktura delas på webben och är en mötesplats för att utveckla en affärsrelation mellan säljare och köpare där båda parter tar ett gemensamt ansvar för en affär.”

”En faktura är ett bokföringsverifikat, moms­redovisnings­underlag och ett skriftligt krav på betalning genom vilket fordringsägaren kräver betalt från den betalningsskyldige.”

*BOOOM*

Omvandlingen är gjord och definitionen är för alltid omskriven. Framtidens faktura ger starkare kundupplevelser, bättre kundrelationer och ökad lönsamhet.

Och det gör hela skillnaden.

För kunden

Faktura­problem förstör kund­upplevelsen

Genom en transparent webbfaktura elimineras det problemet en gång för alla. En interaktiv kontaktyta där all kommunikation sköts i realtid. Frågor kan ställas direkt på fakturan och eventuella ändringar syns direkt för kunden. Enkelt och kundvänligt.

Hej Alex! Välkommen till vår delade mötesplats. Du har 1 ny faktura.
Betala nu
Betala inom 5 dagar och få 10% rabatt.
Betala senare
Tuff månad? För +50 kr skjuter vi på förfallodatum till december.

För marknad

En ny personlig kommunikations­kanal

Webbfakturan är en perfekt kanal för merförsäljning och ökad kundlojalitet. Arbeta med dynamiskt genererat innehåll baserat på kunddata och anpassa enkelt utseende och budskap till pågående kampanjer. Ljuv musik för den kundorienterade och datadrivna marknadsföraren.

Erbjudanden
Vi bjuder på en gratis månad!
Få den här månaden gratis när du förlänger ditt abonnemang med 12 månader.

För kundtjänst

Färre fakturafrågor och snabbare hantering

Fakturafrågor är ett av de vanligaste ärendena hos kundtjänst. Undvik krångel med faktura- eller kundnummer då kommunikationen sköts direkt på den aktuella fakturan. Eventuella ändringar görs enkelt av kundtjänsten.

Alex Johnson Walker
Hej! Jag skulle få startavgiften gratis som del av erbjudandet. Skulle du kunna redigera fakturan?
Sara från Bredband Max
Hej Alex, du har helt rätt. Jag ändrar din faktura direkt!

För ekonomi

Ökad lönsamhet och enklare process

Enklare automatiserad faktureringsprocess som frigör tid och resurser från ekonomi­avdelningen. Webbfakturan ökar lönsamheten tack vare 27% snabbare betalningar och sänkta hanteringskostnader.

Från Bredband Max (5 dagar sedan)
Faktura på 399 kr skickad.
Alex Johnson Walker har betalat sin faktura!

Vila i frid du gamla trista, kundfientliga faktura.
3000 f.kr. – 2016

Mer från Billogram

Bloggposter